greseli-de-link-buildingStrategia de link building nu a fost vreodata mai complicata si mai contradictorie ca in momentul de fata. Adevarul e ca… exista doua mari adevaruri despre link building:

Adevarul 1: Ai nevoie de backlink-uri pentru a creste rank-ul site-ului tau,

Adevarul 2: Backlink-urile venite de pe anumite site-uri pot atrage penalizari din partea Google.

Aceasta fiind situatia, e necesar ca atentia ta sa se indrepte in doua directii: catre mentinerea eficientei link building-ului si catre evitarea penalizarilor. In acest scop, este vital pentru activitatea ta sa identifici si sa neutralizezi 7 dintre cele mai daunatoare greseli de link-buiding.

7 greseli de link building care te pot costa scump

#1 Backlinkuri de pe pagini cu un numar mare (peste 1000) de link-uri externe catre alte site-uri

Atunci cand o pagina face trimitere prin linkuri catre sute, mii de alte pagini de internet, valoarea sa scade drastic. Motoarele de cautare te pot penaliza si pe tine daca ai un link pe un astfel de site, asa ca fii cu mare bagare de seama!
Ce spune radarul Google: activitate suspicioasa

#2 Linkuri venite de pe pagini cu acelasi IP (aceeasi C-class)

Mai multe backlinkuri venite de pe site-uri cu aceleasi adrese IP pot indica faptul ca linkurile au fost obtinute prin retele de linkuri – fapt care ridica un steag rosu pentru motoarele de cautare. Inspecteaza asadar adresele IP ale backlinkurilor tale.
Ce spune radarul Google: activitate suspicioasa

#3 Prea multe linkuri cu acelasi text ancora (anchor text)

Daca acum ceva vreme era permisa o limita de 30-50% din linkuri cu aceeasi ancora, in momentul de fata ar trebui sa ai grija ca procentajul de linkuri cu acelasi anchor text sa se situeze sub limita de 10%.
Ce spune radarul Google: activitate de mare risc

#4 Supra-optimizarea textului ancora si slaba diversitate a ancorelor

Google nu este prea prietenos nici cu cei care folosesc prea multe texte ancora optimizate. Ai grija ca backlinkurile sa aiba ancore cat mai diverse, care sa „sune” cat mai natural (URL-uri naked, ancore pe cuvinte oarecare etc.) si ai grija la siteurile care optimizeaza excesiv ancorele.
Ce spune radarul Google: activitate de mare risc

#5 Multe backlinkuri in sidebar, header sau footer

Un numar mare de linkuri pozitionate in zone cheie ale paginii, cum ar fi blog-roll, header, footer sau sidebar pot atrage penalizari din partea Google pentru extra-optimizare. Cu cat mai putine link-uri in aceste zone, cu atat mai bine.
Ce spune radarul Google: activitate de mare risc

#6 Backlinkuri de pe pagini care nu au fost indexate de Google

Atunci cand o pagina apare ca nefiind indexata de Google, e posibil ca acest lucru sa fie din cauza incalcarii politicilor motorului de cautare. In mod logic, existenta unor backlink-uri catre siteul tau pe o astfel de pagina ridica de asemenea un mare steag rosu. Tine-ti linkurile departe de paginile si domeniile „banate”.
Ce spune radarul Google: activitate de risc critic

#7 Backlinkuri de pe pagini suspecte, cu rank 0

Fereste-te de paginile care iti ofera usor si rapid oportunitatea de backlinking, fara macar sa verifice continutul site-ului si sa modereze ceea ce ai postat. Aceste pagini pot contine in titlu/ corpul textului cuvinte ca „forum”, „director de linkuri”, „director de articole”, „adauga url”/ „submit url” etc. De cele mai multe ori au page rank 0 sau N/A.
Ce spune radarul Google: activitate de risc critic

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa sarutam mana capului motoarelor de cautare, celui care face legea in online: Google.