branduri romanesti

Esti curios ce branduri romanesti au trecut granitele tarii?…

…cu succes, normal? Desi piata noastra este invadata de branduri sonore venite de peste hotare si prea putini sunt producatorii romani care reusesc pe piata autohtona, iata ca exista totusi cateva branduri romanesti care s-au facut cunoscute, si nu doar pe pamant romanesc.

Desi Ziua Nationala a trecut de aproape doua saptamani, inca ne mai incearca un usor sentiment patriotic, asa ca subiectul, zic eu, e destul de caldut.

Sa vedem, asadar, care sunt cele 10 branduri-ambasador pentru Romania, aduze in vizorul publicului de Daily Business.

Branduri romanesti cu care ne mandrim…pe plan international

branduri romanesti1. Dacia: Succesul automobilului romanesc pe piata internationala nu mai este un secret pentru nimeni si, in ciuda incercarii unora sau altora de a ridiculiza imaginea brandului, vanzarile in afara tarii au crescut in 2010 cu 15% fata de 2009, atingand peste 311.000 unitati. Principala piata de export pentru Dacia este Franta, cu mai mult de o treime din totalul vanzarilor.

branduri romanesti2. Petrom: desi Romania reprezinta cea mai importanta piata de desfacere a grupului, aducand 78% din totalul veniturilor din vanzari, Petrom mai detine si o retea internationala de circa 250 de benzinarii. Localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, acestea aduc 21% din totalul veniturilor din vanzari, un procent deloc de neglijat.

3. Arctic: in 2010, fata de 2009, volumul de unitati exportate de Arctic Gaesti a crescut cu pestebranduri romanesti 18%, iar, in prezent, exporturile reprezinta 80% din totalul vanzarilor. Unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti peste hotare, Arctic este comercializat in tari ca: Turcia, Spania, Franta, Germania, Anglia si Polonia.

branduri romanesti4. Antibiotice: Ponderea exporturilor in totalul cifrei de afaceri a producarorului de medicamente a crescut de la 12,5% in 2005 la 23,4% in 2010, o crestera semnificativa, realizata in urma activitatii din 55 de state ale lumii. Recent, compania s-a cocentrat pe extinderea activitatii in SUA.branduri romanesti

5. RCS&RDS: liderul pietei locale de profil, RCS&RDS a atacat puternic si pietile din Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia si chiar Spania, iar succesul nu s-a lasat asteptat. In Ungaria, de exemplu, RCS&RDS avea, in iunie 2011, 241.800 de clienti de Internet fix, fiind pe locul 3 pe piata.

branduri romanesti6. Siveco: cel mai mare dezvoltator de software din Romania, Siveco a scos de cativa ani capul si pe piata internationala, in acest moment, 40% din veniturile companiei venind de pe pietele externe. Siveco activeaza in prezent in 24 de tari din Comuniunea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

7. BitDefender: cunoscuta companie romaneasca producatoare a solutiei antivirus cu acelasibranduri romanesti nume, BitDefender, este deja un hit pe piata internationala. Reprezentantii companiei si-au exprimat, in septembrie anul acesta, dorinta de a ajunge sa controleze 2% din piata internationala de solutii antivirus, un ideal deloc modest si, din fericire, deloc imposibil pentru programatorii romani atat de apreciati peste hotare. In prezent, BitDefender are birouri deschise in mari tari ca branduri romanestiSUA, Marea Britanie, Spania si Germania. In ceea ce priveste balanta veniturilor, doar 5% din acestea provin de pe piata interna.

8. Farmec: lider pe piata de cosmetice din Romania, brandul este cunoscut si in afara, fiind prezent in peste 30 de tari, precum: Japonia, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Norvegia, Croatia si SUA. Exporturile aduc 10% din cifra de afaceri a companiei.branduri romanesti

9. Jolidon: producatorul de lenjerie intima si costume de baie este unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti la ora actuala si primul brand local contrafacut in afara, in 2006. In acest moment, grupul s-a dezvoltat in multe tari din lume, prin magazine proprii sau in sistem de franciza.

branduri romanesti10. Musette: unul din principalele branduri romanesti de accesorii, Musette este o afacere de familie de 15 milioane de euro, si numara in prezent 15 magazine in Romania, SUA, Israel si Bulgaria. Compania are in plan sa isi extinda activitatea si in Luxemburg, Rusia, Germania, Franta si Italia.

Acestea sunt cele 10 branduri romanesti cunoscute in afara tarii…

…cu care ne mandrim si care trebuie sa fie exemplu pentru alte branduri autohtone care se zbat in peisajul romanesc. Ne dorim ca tot mai multe branduri romanesti sa fie cunoscute peste hotare, insa sa nu plece de tot de pe meleagurile noastre, asa cum au facut multi compatrioti valorosi.