design de site

Design de site: cartea de vizita a afacerii tale

Vine o vreme in viata oricarui business in care trebuie sa isi creeze un website, o pagina de prezentare care, alaturi de un eventual blog si conturile de pe retelele de socializare, fac parte din indentatea online a afacerii. Ei bine, ai ajuns in acest punct. Si ti se pare ca stii ce vrei: vrei un site altfel, care sa rapeasca privirile utilizatorilor de internet, sa le taie respiratiile si, cel mai tare, sa creeze dependenta.

Daca viziunea ta asupra unui site de prezentare este atat de…pompoasa, este posibil ca excesul de zel sa transforme website-ul in cauza intr-o nava extraterestra de care cei mai multi se vor feri, iar posibilii curiosi se vor uita dar nu vor intelege mare lucru. Cand vine vorba de designul unui site, calitatea este una dintre cerintele obligatorii, insa intentia de a impresiona poate fi riscanta, riscul fiind acela de a vorbi intr-o limba extraterestra cu utilizatorii.

Cateva recomandari pentru un design de site non-extraterestru

Pentru ca nu toti suntem pasionati de SF, iata cateva aspecte esentiale de care trebuie sa tii cont pentru a nu vorbi…klingoniana cu cei care ajung pe site-ul tau:

1. Pentru ca oamenii isi doresc sa interactioneze, asigura-te ca le facilitezi acest lucru – incearca sa eviti cuvintele „destepte”, tagline-urile obscure sau termenii de navigare „funny” care nu fac decat sa creeze mancarime in crestetele capetelor celor care au aterizat pe al tau site.

2. Oamenii au nevoie sa citeasca, nu le pune mana la ochi. Cei mai importanti pixeli din site sunt de departe cei care alcatuiesc cuvintele scrise. Pentru ca acele cuvinte sa fie citite fara dificultate, asigura-te ca punerea in pagina a textului nu le da batai de cap vizitatorilor site-ului. Nu le distrage atentia de la text cu tot felul de elemente vizuale „interesante” si nu abuza de culori. E important sa existe un contrast ridicat intre nuanta textului si cea a fundalului, astfel incat citirea sa se faca usor.

3. Zi-le cine esti. Atunci cand vizitatorii ajung pentru prima data pe site-ul tau, sunt plini de intrebari. Deoarece prima impresie este de natura vizuala, e important ca designul sa faciliteze gasirea rapida a raspunsurilor. Acest lucru il faci cu ajutorul fonturilor si paletei de culori folosite. Ai grija ca site-ul tau sa nu fie colorat ca un curcubeu, concentreaza-te pe doua culori principale (la care mai poti adauga una, ca si culoare de accent).