O noua platforma software care va permite consumatorilor sa aleaga provenienta energiei regenerabile pe care o folosesc si care va permite infiintarea de comunitati energetice curate, bazate fie pe companii, fie pe administratia publica locala, va fi lansata in curand in Australia.
Tehnologia – dezvoltata de un nou actor de pe piata energetica, Enosi – a fost testata cu succes la scara mica si este in curs de a fi redimensionata la o scara mai mare, sub indrumarea unui nou program energetic incubator derulat de Energy Estate.

La nivel de baza, platforma software permite trasabilitatea directa a locatiilor energetice si determinarea pretului specific fiecarui generator din retea. Cu ajutorul acestei platforme clientii pot identifica la fiecare jumatate de ora sursa exacta de energie dupa care este facturata cererea lor de electricitate, precum si pretul exact la care se intampla acest lucru.

Pretul si datele de utilizare sunt apoi trimise unui retailer comun, iar pretul se regaseste pe factura lunara pentru electricitate. Si toate acestea cu o singura aplicatie!
Aplicatia a fost testata de catre Enosi la scara mica la inceputul anului 2019 printr-un parteneriat cu retailerul Energy Locals, care a permis clientilor sa negocieze vanzarea energiei in exces generate de panourile solare de pe acoperisuri la preturi convenite individual cu cumparatorii alesi.
Asa cum spunea atunci CEO-ul Enosi, Steve Hoy, obiectivul pincipal al platformei a fost acela de a elimina nevoia consumatorilor de a fi dependenti de un retailer traditional, cu energie generata centralizat, produsa la o distanta foarte mare.
“In momentul de fata, clientii nu au nicio influenta asupra preturilor, pe care trebuie sa le accepte asa cum sunt. Ei sunt, astfel, complet expusi oricaror jocuri de pe piata en-gros. Nu poti face foarte multe pe tema asta, daca nu poti investi in panouri solare, sau daca proprietatea ta nu se preteaza acestui sistem”, spune atunci Hoy.

Un an mai tarziu, sub indrumarea Energy Estate, planurile pentru platforma software au capatat un nou avant impresionant.
“In principiu este un soft care iti permite sa iti creezi propria facture. Desi pare destul de simplu pe de o parte, adevaratul sau potential revolutionar vine din ceea ce poate permite el”, spune directorul Energy Estate, Vincent Dwyer.

Aplicatii de viitor pentru platforma Enosi

“Odata ce poti redimensiona acesti algoritmi, astfel incat sa lucreze cu multe mii de participanti, destinatiile platformei sunt nelimitate, iar impactul sau asupra retelei va fi cu adevarat unul transformator”.
Printre aplicatiile intr-un numar uluitor de mare pe care Energy Estate le vizualizeaza pentru tehnologia inteligenta Enosi, se numara si adaptarea la corporatiile mari, care probabil ca au deja contracte de achizitie pentru energie solara sau eoliana. Aceste corporatii ar putea folosi platforma Enosi pentru a oferi angajatilor lor si lantului de distributie acces la aceeasi sursa de energie regenerabila ieftina – atat ca stimulent pentru loialitate, cat si ca mod de a asigura sustenabilitatea pe tot parcursul lantului de distributie.

O alta destinatie de care Dwyer este incantat o reprezinta folosirea acestui software drept platforma pentru companiile auto mari, care sa poata oferi energie gratuita in primii cinci ani tuturor clientilor pentru vehicule electrice. “Sa presupunem ca o companie importanta de masini are o ferma eoliana si o ferma solara si ca acestea ar putea alimenta toate masinile lor…” isi imagineaza Dwyer un viitor al aplicatiei.

Dezvoltatorii imobiliari o pot folosi si ei pentru a oferi energie regenerabila ieftina chiriasilor dintr-o cladire inalta, o energie provenita de la panourile de pe acoperisurile altor cladiri ale lor.
Companiile industriale o pot folosi pentru validari de emisii de rang 2 si 3 – stiind de unde vine energia (mai ieftina) folosita de furnizorii lor.
“Programele de loialitate pot oferi membrilor lor acces la resurse regenerabile ce pot fi urmarite, francizorii pot sponsoriza resurse regenerabile pentru cei care incheie contracte de franciza cu ei, iar acest instrument poate contribui la livrarea unei capacitati de stocare pe durata noptii – baterii la nivel de comunitate, mai degraba decat la nivel de gospodarie”.

Aplicatia reprezinta o veste buna chiar si pentru retailerii din domeniul electricitatii, pentru ca poate stimula loialitatea – sau aderenta clientilor – intr-o industrie cu o rata de fluctuatie cunoscuta pentru nivelul sau ridicat.
“La nivel corporate, totul se refera la capacitatea de a optimiza utilizarea de energie, stiind toate preturile disponibile… Astfel, aplicatia arunca in aer nevoia de certificate de generare la scara larga, oferind provenienta energiei pe care o consumi. Si totul este accesibil atat de simplu prin intermediul aplicatiei si platibil prin retailerul obisnuit”.

Pentru Energy Estate, unul dintre cei mai interesanti si inteligenti dezvoltatori australieni din sfera resurselor regenerabile, tehnologia Enosi marcheaza primul candidat pentru incubatorul Energy Growth, care se axeaza pe accelerarea oportunitatilor de transformare in sectorul energetic global.
“Am inceput perioada de incubatie. In urmatoarele patru – cinci saptamani vom finaliza constructia versiunii 2.0 a platformei IT – varianta la scara mare… Iar acum ne adresam corporatiilor si organizatiilor asociative”, spune Dwyer.

Sursa: https://onestepoffthegrid.com.au/how-green-is-your-electricity-new-australian-software-identifies-origin-of-supply/