Daca esti decis sa iti construiesti site-ul pe platforma Magento 2, atunci felicitari! Ai facut deja alegerea corecta! Crede-ma pe cuvant, dintr-o varietate atat de mare de platforme de eCommerce, Magento nu te va dezamagi absolut deloc, gratie gamei sale variate de functii, gratie sistemului solid de securitate si, mai ales, datorita customizarii complet gratuite.

Cu toate acestea, multi comercianti cu afaceri in mediul online se intreaba: cat costa Magento 2? Daca te numeri printre acestia, in cele ce urmeaza vei gasi raspunsul complet la intrebarile pe care le ai vis-à-vis de acest subiect.

Pont: daca esti incepator sau daca vrei pur si simplu sa inveti Magento, ar fi bine sa incepi cu cateva articole mai usoare, in care vei intelege totul despre Magento.

Exista foarte multe intrebari in piata despre dezvoltarea sau customizarea site-urilor, despre cheltuielile pe care le implica Magento de la un capat la celalalt, inclusiv costuri ale diferitelor editii, costuri pentru hosting, costuri pentru domeniu, costurile pentru web design, costurile pentru customizare, costurile de intretinere, etc.

Fara indoiala, este foarte probabil ca fiecare site Magento sa aiba costuri mai mici sau mai mari, in functie de propriile necesitati de personalizare si de preturile serviciilor pe care le vei achizitiona. Astfel, cel mai important aspect pe care trebuie sa il duci la bun sfarsit este sa anticipezi o lista de costuri fixe si variabile, cu ajutorul careia sa reusesti sa calculezi un buget apromativ pentru dezvoltarea site-ului.

Costuri pentru un website Magento 2

Cand vine vorba despre cheltuieli pentru dezvoltarea unui site Magento 2, majoritatea proprietarilor de magazine au probleme in a calcula cheltuielile pentru fiecare componenta a site-ului. Motivul este ca exista prea multe lucruri pe care trebuie sa le ia in calcul si nici macar nu concep cum ar putea cheltui mai cu cap, astfel incat sa aiba un site perfect.

Proprietarii de magazine online au tendinta de a depinde de agentii de dezvoltare web cu care sa se consulte si care sa le ofere propuneri finale, cu preturi detaliate. Tocmai de aceea, pentru a te ajuta sa devii mai activ in planificarea propriilor tale costuri pentru Magento 2, vrem sa trecem in revista o lista cu cele mai importante si esentiale costuri pe care trebuie sa le ai in vedere pentru dezvoltarea unui site Magento 2.

 • Costul editiei Magento 2.
 • Costul domeniului.
 • Costul serviciilor de hosting.
 • Costul designului web Magento 2.
 • Costul de dezvoltare pentru un site Magento 2.
 • Extinderea pachetului Magento 2, daca este cazul.
 • Costul pentru customizare web.
 • Costul de mentenanta.

Vom analiza in cele ce urmeaza cele 8 tipuri de costuri pentru Magento 2, astfel incat sa vezi ce poti face cu ele.

Costurile pentru editia Magento 2

Stii deja probabil ca Magento 2 ofera doua editii: Community Edition (CE) – fara costuri si Enterprise Edition (EE) – cu taxe anuale. Fiecare editie este potrivita perfect pentru anumite tipuri de afaceri, de la business-uri mici la organizatii gigant. De aceea pentru a sti care editie ti se potriveste mai bine, e nevoie sa stii ce dimensiune are afacerea pe care ai in vedere sa o cladesti si bugetul pe care esti dispus sa i-l aloci.

Daca alegi Magento Community Edition nu trebuie sa iti faci griji cu privire la costuri, pentru ca este complet gratuita. Insa daca vrei cealalta editie, exista cateva informatii care te pot ajuta sa intelegi mai bine standardele si preturile pentru Magento Enterprise Edition.

Se poate spune ca editia Enterprise – ce poseda un numar mare de caracteristici si confera o raza mai mare de suport – este potrivita pentru business-uri mijlocii si mari, iar preturile pentru aceasta licenta sunt foarte ridicate. Pretul anual pentru o cifra de vanzari intre 0 si 1 milion de dolari este de 22.000 de dolari, intre 1 si 5 milioane 32.000 de dolari, intre 5 si 10 milioane 49.000 si ajung pana la 125.000 de dolari pentru vanzari anuale cuprinse intre 25 si 50 de milioane de dolari.Daca te gandesti sa utilizezi editia gratuita Community, nu trebuie sa iti faci griji deloc, pentru ca si caracteristicile sale sunt la fel de diverse. Magento este o platforma open source, care iti permite sa personalizezi editia Community in asa fel incat sa obtii cat de multe functii cu putinta.

Costul pentru un domeniu web Magento 2

Domeniul website-ului este singurul mod in care un client poate avea acces la tine, in asa fel incat sa inceapa sa exploreze ce ai de oferit in pagina. De aceea, achizitionarea unui domeniu pentru site nu este deloc o sarcina simpla, atunci cand trebuie sa cauti un nume unic de domeniu, care sa faca suficienta impresie asupra clientilor, dar sa aiba un pret in concordanta cu situatia afacerii tale.

Exista doua metode de a achizitiona un domeniu:

 • Un domeniu complet nou, care costa intre 10 si 15 Euro pe an, in functie de extensia domeniului pe care ti-l doresti. Domeniile top level sunt intotdeauna mai scumpe decat alte tipuri de site-uri.
 •  Domeniile vechi, care costa sute sau chiar mii de dolari (uneori si peste), in functie de valoarea domeniului si de alte date ale site-ului respectiv.

Partea buna, insa, este ca atunci cand decizi sa cumperi un domeniu vechi, poti mosteni o multime de lucruri de la acest domeniu, precum Autoritatea Domeniului si Autoritatea Paginii, care conteaza in mod deosebit pentru SEO. Acesta este, de asemenea, si unul dintre motivele cele mai importante pentru care proprietarii de magazine iau adesea in calcul achizitionarea unui domeniu vechi, in loc sa opteze pentru unul nou. Pe de alta parte, insa, dovezi certe ca astfel de domenii sunt cu adevarat mai eficiente din punct de vedere al SEO nu prea exista…
Iata de ce, in calitate de proprietar de magazin online, este ideal sa analizezi cu atentie si sa alegi cel mai potrivit domeniu pentru website-ul tau.

Serviciile de hosting web pentru Magento 2

Pentru orice site este obligatoriu sa beneficieze de hosting, pentru ca acesta este cel care il face sa fie activ pe internet. Abia atunci cand vei gasi o companie care sa iti ofere hosting pentru site, clientii tai vor avea acces la el si vor citi continutul de pe site si iti vor cumpara produsele.

La fel ca si in cazul alegerii pachetului, costurile de hosting ale Magento 2 depind in principal de dimensiunea afacerii si chiar de traficul de pe site. Mai mult, ai posibilitatea de a alege din trei variante de servere de hosting: un server comun, un server privat virtual si un server dedicat.

 •  Un server „comun” gazduieste mai multe site-uri si imparte resursele intre acestea. El confera un grad scazut de securitate, in sensul ca activitatile celorlalte site-uri de pe server pot afecta si site-ul tau, existand mai multe riscuri de kacking, de virusi sau de blacklisting. Pretul pentru hosting pe un astfel de server incepe de la 2-4 EUR pe luna.
 •  Un server virtual privat ofera hosting pentru mai multe site-uri pe acelasi server, site-urile impartind practic resursele, insa fiecare site avand in acelasi timp si propriul control. Gradul de siguranta este unul moderat, in sensul ca fiecare utilizator are spatiul sau propriu pe server, ceea ce face ca fiecare site sa fie mai sigur decat pe un server comun. Preturile pentru hosting in acest caz incep de la 30 EUR / luna.
 •  Serverul dedicat gazduieste un singur site pe un server, fiecare site avand control propriu aupra sa si neavand nimic in comun cu alte site-uri. Gradul de protectie este ridicat, riscurile privind eventuale atacuri sunt minime, pentru ca practic esti singurul utilizator al acelui server. Pretul pentru hosting in acest caz este de cel putin 100 EUR / luna.

Costurile pentru web designul unui site Magento 2

In general cel mai simplu si cel mai eficient din punct de vedere al timpului este sa cumperi o tema Magento 2, pe care sa o instalezi, in loc sa angajezi un web designer care sa iti faca toata treaba. Desi achizitionarea unei teme date poate limita proprietarii de magazine in ceea ce priveste exprimarea ideilor ce tin de produse sau de continutul pe care il aduc in fata publicului, este o solutie destul de sigura sa ai un site complet, cu o interfata frumoasa, in cel mai scurt timp posibil.

Daca ajungi pe marketplace-urile cu teme Magento 2 sau la providerii de teme, temele obisnuite au preturi cuprinse intre 0 si 200 de dolari. In plus, daca vrei sa personalizezi temele, costurile vor fi din ce in ce mai mari si chiar neprevazute, date fiind diversele cerinte legate de customizare. Astfel, un buget de 1000-2500 EUR alocat pentru personalizare poate fi unul decent, daca nu le ceri developerilor sa faca prea multe modificari.

Costurile pentru dezvoltare web

Costurile pentru dezvoltare sub Magento 2 sunt printre cele mai ridicate. Exista in general trei variante pe care proprietarii de magazine ar trebui sa le ia in calcul: angajarea unei agentii web, angajarea unui web developer (freelancer) sau folosirea unui developer angajat.

Angajarea unei agentii

Daca isi lasi site-ul pe mana unei agentii, vei beneficia de calitate si de servicii profesionale. Site-ul tau va fi lucrat de developeri Magento cu experienta si autorizati, care il vor construi de la zero, iar uneori te vei putea consulta cu ei referitor la unele detalii. Desigur, la pachet cu solutiile de maxima calitate si cu solutiile end-to-end, costurile pentru acest tip de dezvoltare sunt mult mai ridicate decat celelalte doua variante pe care le vom dezvolta mai jos si necesita un buget foarte mare pentru investitii (peste 10.000 EUR).

Angajarea unui web developer freelancer

Aceasta optiune este una foarte la indemana, iar cel care evalueaza experienta si calificarea web developerului inainte de a-l angaja vei fi chiar tu. In plus, vei avea controlul deplin asupra muncii sale si vei mentine zilnic comunicarea cu el referitor la proiect. Costurile standard pentru aceasta varianta pot fi cuprinse intre 15 si 80 EUR / ora, insa ele variaza foarte mult de la un profesionist la altul si sunt stabilite si in functie de portofoliul specialistului si de experienta sa.

Evident exista si developeri care sa iti ceara cateva sute de dolari pe ora – vorbim in acest caz despre developeri foarte buni, cu multe certificari si cu extrem de multa experienta si pe care, daca ti-i permiti, vei avea garantia calitatii. De asemenea, sumele pot creste de multe ori si in functie de nivelul de complexitate al functiilor pe care le doresti pe site sau de numarul de functii care trebuie adaugate.

Un developer angajat

Aceasta este o solutie care pare intotdeauna extrem de potrivita pentru organizatiile foarte mari, care au un departament anume de IT. Aceasta varianta iti permite sa fii mereu la curent cu munca echipei de IT si sa o evaluezi in mod direct si, de asemenea, sa oferi feedback constant. Costurile necesare pentru echipa de dezvoltare angajata depind in intregime de contractele si de salariile negociate cu acestia. In plus, e posibil sa mai apara si costuri suplimentare legate de timpul efectiv petrecut pentru lucrul la un proiect de o mai mare amploare.

Costurile pentru extensiile Magento 2

Desi atat editia Magento Community cat si editia Enterprise sunt bogate in caracteristici si usor de personalizat, extensiile Magento 2 sunt componente extrem de importante pentru fiecare site web. Extensiile Magento permit proprietarilor de magazine online sa isi echipeze site-ul cu cat de multe functii se poate pentru magazinele lor, functii care nu sunt cuprinse in pachetul Magento default.

In procesul dezvoltarii sau functionarii afacerii pot aparea atat de multe probleme care pot fi reolvate cu ajutorul extensiilor Magento. “Cat de mult costa Magento 2 in plus daca vreau sa adaug extensii?” – Uneori nu costa nimic, cum este cazul Magento 2 extension free. Insa daca ne referim la extensiile contra cost, preturile variaza foarte mult, in functie de cerinte si de asteptari. Iata extensiile cele mai populare pe care le poti instala pe site-ul tau Magento:

 • Extensia Magento 2 One Step Checkout
 • Extensia Magento 2 Data livrarii
 • Extensia Magento 2 Puncte recompensa
 • Extensia Magento 2 Adauga in cos

Calculul costurilor pentru extensiile Magento 2 este destul de dificil. Cu toate acestea, daca ar fi sa presupunem ca un site are nevoie de un numar minim de 10 extensii, te poate costa aproximativ 1000 – 2000 de dolari sa le instalezi, o suma ce e posibil sa nu cuprinda si costurile de instalare sau de suport.

Costurile de personalizare Magento 2

Este ceva comun ca un site Magento 2 sa aiba nevoie de personalizare in procesul de functionare al afacerii. Customizarea nu inseamna numai adaugarea unui numar mai mare de caracteristici, ci si imbunatatirea performantei site-ului si a experientei utilizatorilor.

Unele actiuni pot fi considerate update-uri pentru site, pachete de securitate, probleme SEO, optimizarea vitezei si asa mai departe… Insa aceste task-uri pot fi implementate cu usurinta datorita agentiilor terte care sunt implicate in furnizarea de servicii end-to-ed. Preturile pentru serviciile mentionate sunt stabilite de agentii si va trebui sa te gandesti la ele in asa fel incat sa beneficiezi de cel mai adecvat plan de costuri.
Un alt mod de a rezolva aceasta problema este sa angajezi developeri externi pentru optimizarea unui site Magento 2.

Costurile pentru mentenanta

Dar mentenanta pentru un site Magento 2 cat costa? Proprietarii de magazine online au propriul plan anual de mentenanta pentru site-uri. Aceasta mentenanta garanteaza ca site-ul tau este intotdeauna intr-o situatie de stabilitate si ca evita potentialele probleme ce pot duce la pierderea de clienti si de profit.
Unele servicii de mentenanta pot avea costuri estimate pornind de la 500 si ajungand pana la 1000 de EUR, in functie de provider.

Concluzie

Se poate spune dupa toate acestea ca preturile Magento 2 sunt foarte flexibile si ca ele depind extrem de mult de ce tip de site vrei sa dezvolti.
Daca vrei doar un site basic, costul este mult mai mic decat pentru un site Magento obisnuit, dar cu mai multe functii. Daca vrei sa iti faci un site Magento 2 Enterprise, preturile sunt cu adevarat mari si necesita mai mult timp, precum si efort sustinut pentru a duce aceasta sarcina la bun sfarsit.
Speram ca toate cele de mai sus te vor ajuta sa intelegi mai bine “cat de mult costa Magento 2?” si ca iti vor fi de un real folos in planificarea unei buget sustenabil pentru dezvoltarea unui site cu costuri practice.